sunnuntai 3. helmikuuta 2013

"Mikä ihmeen PCOS?"

Seuraava postaus onkin hieman asiapitoisempi, eikä luvassa tällä kertaa ole käsitöitä. Ajattelin kirjoittaa hieman kokemuksiani tästä yhdestä potemastani sairaudesta, koska se herättää usein kysymyksiä ihmisissä.

Mikä siis on tämä PCOS? No, tuo nimitys tulee englanninkielisestä nimestään "polycystic ovary syndrome", joka kääntyy siis suomeksi nimelle "munasarjojen monirakkulaoireyhtymä". Käsittääkseni tämä hormonihäiriö on suhteellisen yleinen, mutta silti minulta usein kysytään että mikäs tämä tällainen sairaus on. Kystien peittämät munasarjat tosin ovat naisilla melkoisen yleisiä, mutta tämä varsinainen PCOS diagnosoidaan vasta sitten, kun tiettyjä oireita esiintyy myös.

Oireiden kirjo on suuri, ja esimerkiksi itselläni on lähestulkoon kaikki oireet joita tähän sairauteen tunnetaan liittyvän. Tässäpäs lista siis omista, noloista oireistani:

-Harvoin esiintyvät kuukautiset eli oligomenorrea: meikäläisellä sanonta "se aika kuukaudesta" voitaisiin ennemminkin siirtää muotoon "se aika vuodesta": saan keskimäärin neljät kuukautiset vuodessa. Monet naiset voisivat pitää sitä siunauksena, mutta vastaavasti kuukautisten kivut ovat suorastaan helvetistä. Ja ne kestävät yleensä n. 1-2 viikkoa.

-Ylipaino ja etenkin vatsanseudun lihavuus: olen aina ollut hieman pyöreä, mutta nyt viime vuosina kiloja on kertynyt aika runsaasti. Myönnän, että tällä hetkellä elämäntapani ja ruokatottumukseni eivät auta asiaa, mutta aikaisempina vuosina olen toden teolla yrittänyt laihduttaa mutta se ei vain ole onnistunut. Tiedän myös, että minun oikeasti täytyisi yrittää enemmän, mutta vielä en vain ole saanut tarpeeksi motivaatiota moiseen...

-Hedelmättömyys ja lisääntynyt keskenmenon riski: olen käynyt läpi yhden keskenmenon, eikä aikaisemmista yrityksistä huolimatta hedelmöitys ole enää onnistunut. Tästä on sitten tietty kerääntynyt ongelmia myös henkiselle puolelle, koska eihän tällainen tilanne koskaan ole helppo.

-Akne: minulla on ollut huono iho jo nuoruudesta saakka - siskoillani on akne, äidilläni oli akne, isälläni on akne... Joten ehkä tämä oire ei ollut niin paha kolaus, koska olen tästä jo vuosia kärsinyt, ennen kuin sain tietää sairastavani PCOS:aa. Mutta ei tämä silti helppoa ole... Ihoni on usein kivulias, ja pakkohan se on myöntää, etteivät ne finnit ja paiseet mitenkään kauniitakaan ole.

-Hirsutismi eli karvojen liikakasvu: tämähän johtuu siis siitä, että kehoni pukkaa jostain hirmuiset määrät mieshormonia, testosteronia. Joskus tunnen oloni Chewbaccaksi, sillä höylän täytyisi soida lähes päivittäin jotta karvoitus pysyisi kurissa.

-Miestyyppinen kaljuus: tästä saamme myöskin syyttää testosteronia. Näistä kaikista oireista ehkä juuri tämä on omasta mielestäni se pahin... Ainakin ulkonäköongelmista. Karvat voi ajella ja aknen peittää, mutta hiuksia en saa koskaan enää takaisin... Joka päivä peilikuvani muistuttaa minua tästä sairaudesta ja siitä, että sen pysäyttäminen ei onnistu. Tunnen oloni lihavaksi, vanhaksi mieheksi, en nuoreksi naiseksi.

-Taivetummuus eli akantoosi: tätä minulla esiintyy vain kainaloissa, ja onneksi hyvin vähäisenä. Olen nähnyt kuvia ihmisistä, joilla tätä esiintyy niskassa, käsivarsissa, polvissa... Onni onnettomuudessa, että omani ovat noinkin piilossa.

Sellaisia oireita siis meikäläisellä... Ei mitään kaunista katsottavaa :P Ja tämän taudin lisäksi kun sairastan masennusta, niin voin sanoa että en tunne itseäni kauhean hyväksi... :D Toisaalta tuon PCOS -diagnoosin saaminen aikoinaan helpotti tilannetta, kun viimein sai tietää mikä minua vaivasi. Olin jo vuosia ollut varma, että jotain on vialla, ja olikin helpottavaa kun sai tietää että nuo kaikki oireet johtuikin yhdestä ja samasta asiasta; munasarjoista ja hormoneista.

Sattuukos tätä lukemaan kukaan, jolla on samaisia kokemuksia? No, ette ole yksin tämän asian kanssa :) Mikäli tästä aiheesta haluaa lukea tarkemmin, tässä pari linkkiä mistä asiaa löytyy:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Munasarjojen_monirakkulaoireyhtym%C3%A4
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00686


-S.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti